Bíborok

2018. Csoóri Sándor Alap

Csoóri Sándor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása “Hazai néptáncos, népzenei, népdalkör szervezetek támogatása 1.000.000,- Ft pályázati azonosító: CSSP-NEPTANC-2018-0039

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Csoóri Sándor 2018 program

Bíbor néptánccsoport Vajdasági látogatásaA VÉKA Egyesület a 2018. évi Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott pályázata alapján a váli Bíbor Néptánccsoport 2019.04.26-28 közötti időszakban ellátogatott a Vajdaságba.

A látogatás célja az elcsatolt területeken élő magyarok népi kultúrájának, közösségteremtő munkájának megismerése.

A Bíbor néptánccsoport járt már Erdélyben, a Felvidéken, Lengyelországban, Szlovéniában is. Ezért volt fontos, hogy a Nagy-Magyarország többi, még számunkra ismeretlen területein élő magyarokat megismerhessük. Így esett a választás 2019-ben a Vajdaságra.

2019.04.26-án indultunk Válról, hogy első megállónk Szabadka volt, Észak-Bácska központi városa. A magyar országhatártól kb. 10 km-re fekvő város a Vajdaság ékszerdoboza. Ebben a kb. százezres városban a nagy népmozgások következtében mai is sok nemzetiségi él. Magyarok, szerbek, horvátok, bunyevácok, cigányok.

A több, mint két órás városnézés során a legfontosabb épületeket, szobrokat, helyszíneket kerestük fel.

Sétánkat a Szent Teréz székesegyháztól kezdtük, majd kívülről megnéztük a Magyar Állam támogatásával felújított szabadkai zsinagógát. Leróttuk kegyeletünket Kosztolányi Dezső szobránál. Voltunk a Zsolnay kerámiával díszített Városházán, annak nagytermében ülve, átfutott felettünk a történelem. Elsétáltunk a Raichle palota előtt, majd a korzón továbbhaladva elértünk a Népszínházhoz.

Idegenvezetőnk mesélt a városban egymás mellett jól megférő magyar, horvát és szerb lakosságról. Rövid szabadprogram után, indultunk tovább Óbecsére, a Vajdaság szívébe.

Egy órás buszos utazást követően, megérkeztünk Óbecsére, ahol elfoglaltuk a szállásunkat. Késő délutáni és esti programként ellátogattunk a helyi néptánccsoportok próbájára.

A csoport vezetője elmondta, hogy Óbecsén hét korosztálynak van önálló néptánccsoportja. Már az óvodában elkezdik a kicsik a néptánc, népzene, népdal megismerését. És a gyerekek iskolás, középiskolás, ifjúsági, majd felnőtt korú csoportokban folytatják a kiskorukban elkezdett közös tánc- és énektanulást.

Nekünk is lehetőségünk volt egy iskolás és egy középiskolás korú tánccsoport próbájába bekapcsolódni. Közösen tanultuk a Szelence táncegyüttes tagjaival a Debrecenbe kéne menni és az Ungvár felé c. népdalokat. Majd a fiatalok Fel-csíki táncába álltak be a Bíbor néptánccsoport tagjai.

A táncpróba végén meséltek a fiatalok és tánctanáraik arról, hogyan élnek egy ilyen kisvárosban együtt a magyarok a szerbekkel. Vegyes házasságok és barátságok is köttetnek. Megtudtuk, hogy mennyit tesznek azért, hogy fennmaradjon népi kultúrájuk.

A Bíbor néptánccsoport átnyújtotta meghívását az óbecsei néptánccsoportnak, a 9. Váli-völgyi Vigasságok rendezvényre. A meghívást az Óbecseiek elfogadták, így a megkezdett kapcsolatépítés remélhetőleg barátságként folytatódik Válon.

2019.04.27-én a reggelit követően, Óbecsén kirándult a néptánccsoport.

Óbecse, Bácska keleti részén, a Tisza partján fekszik. A lakosság kicsit több, mint fele magyar, másik fele szerb nemzetiségű.

Óbecsei városnézésünk első állomása a Than ház volt. Itt látható a felnőttek érdeklődését is felkeltő interaktív természettudományi kiállítás, és Than emlékház egy épületben.

A sétát a főtéren található katolikus és ortodox templomban, majd a Városházán folytattuk. Az idő nem kedvezett nekünk, de felkerestük az Eiffel által tervezett Ferenc zsilipet, mely 1900 óta van használatban.

A délutáni programban szerepelt a fellépés előkészítése a művelődési házban. A Vajdasági Dalkörtalálkozó egyetlen néptáncos fellépője a váli Bíbor néptánccsoport volt. A színpadbejárást követően, nagysikerű fellépésen mutatta meg a csoport tudását. Az este további részében közös nótázással múlattuk az időt.

A vendéglátók kedvessége, az együtténeklés megtette a hatását. Mindenki nagyon jól érezte magát Óbecsén.

2019.04.28-án reggeli után elhagytuk szállásunkat, és Újvidékre indult a busz. Itt is idegenvezetővel néztük meg a várost, aki először a Péterváradi várat mutatta meg, majd áttértünk a Duna másik oldalára, ahol a városnézés folytatódott.

A Péterváradi várban folytatott séta alatt felidéztük a magyar történelem ide vonatkozó szereplőit, eseményeit, majd a város jelképéül szolgáló óratorony mellett a várost csodáltuk.

A városnézés a Duna másik partjáról indult és a Szabadság téren végződött.

Vezetőnk elmondta, hogy Újvidéken még kevesebb a magyar, mint a Vajdaság északiabb részén, és még összetettebb a lakosság. Itt már a magyarokon és szerbeken kívül sok horvát és bunyevác nemzetiségű is él.

Elbúcsúztunk Újvidéktől és a röszkei határátkelőn át visszatértünk Magyarországra.

Vajdasági kirándulásunk alkalmából ismét megállapíthattuk, hogy kicsi népként itt Európa szívében, a történelem általi megmérettetések ellenére is erős népi kultúránk maradt, és ennek ápolása nagyon fontos a továbbiakban is.

Köszönjük a Csoóri Sándor Alap támogatását, hogy lehetővé tette a váli Bíbor néptánccsoportnak a Vajdaság megismerését, hiszen a csoport egyetlen tagja sem járt azon a vidéken.

Valamint a támogatásnak köszönhetően a Bíbor néptánccsoport, Vajda Levente koreográfus és tánctanár segítségével átdolgozta a kalocsai táncok című koreográfiát.Vál, 2019. május 10.

Fábián Lászlóné elnök
VÉKA Egyesület