Bíborok

A 200 éves Petőfi nyomában Szatmárban, Máramaros-, Bihar megyében és a Szilágyságban

Beszámolómat, azzal szeretném elkezdeni, hogy mindenekelőtt köszönetet mondjak a Bíbor Néptánccsoportnak a lehetőségért, hogy 2023. 06. 22. és 2023. 06. 25 között, 4 csodálatos napot tölthettem el Erdélyben, amely felejthetetlen élménynek bizonyult.

Az első napunk egy hosszú utazással vette kezdetét, hiszen, több mint 6 órába telt, mire a lakóhelyünkről (Vál) busszal Nagykárolyba értünk, azonban az itt tapasztalt természeti táj, a nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi vár mindenért kárpótolt minket. Hogy miért is adtam a beszámolóm címének, hogy a 200 éves Petőfi nyomában? Úgy gondolom minden, Erdélyben eltöltött nap visszarepített minket a 19. századba, és kicsit mi is Petőfivel élhettük életének fontosabb eseményeit. Mi sem bizonyíthatja ezt jobban, hogy az első nap megfordultunk abban az erdődi várkastélyban, amelynek kápolnájában tartotta esküvőjét Petőfi Sándor Szendrey Júliával, 1847. szeptember 8-án. Szállásunk az első napon a Kentaur fogadóban volt, ahol lengyel turistákkal ismerkedhettünk meg, akiknek kisebb néptáncbemutatót is tartottak a táncosaink.

A második nap utunk először Szatmárnémetibe vezetett, ahol is Szarvas Károly, a helyi Szamos néptánccsoport vezetője kalauzolt el bennünket. Jártunk a város Tűzoltótornyánál is, ahol is a csoport bátor tagjai nekiveselkedhettetek a kb. 173 lépcsőfoknyi torony megmászásába (a lépcsőfokok száma talán ma is vitatott a táncosok között). A következő állomásunk Nagybánya volt, ahol a Maramures Adventure csapat tagja Oravecz Csongor által kaphattunk betekintést Nagybánya és a környező hegyek csodálatos világában. A természet varázslatos szépsége, a festői panoráma és a történelmi helyszínek mindannyiunkat elbűvöltek. Mindezeken felül tovább barangolhattunk „Petőfivel”, és láthattuk azt a fogadót, ahol a nászútjának első két napját töltötte el, mielőtt még Koltóra érkezett volna meg. A délutáni órákban pedig egy kis hajókázásra is futotta az időnkből, a Fernezelyi vízgyűjtő tavon. Ezután érkeztünk meg Koltóra, ahol is a második napi szálláshelyünk volt. 

Reggeli után a gyönyörűen felújított  Teleki-kastélyt látogattuk meg Koltón, ahol is, mint köztudott a “vad gróf” vendégeként Petőfi három alkalommal is megfordult a településen. Ezek közül a “látogatások” közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9. – október 19. közötti időszak volt, amikor a költő Szendrey Júliával, itt töltötte a mézesheteket (Itt született a Szeptember végén című verse). A harmadik napunkon, utunk Máramaros megyéből átvezetett a Szilágyságba, ahol is Matyi István jóvoltábólt elsőként a Wesselényi-kastélyt, majd a lélegzetelállító zsibói botanikus kertet tekinthettük meg. Ezek után, igaz, az idő rövidsége miatt busszal jártuk körbe a Szilágyság több  kis rejtett zugát, valamint Szilágynagyfaluban egy „helyi” házaspár, Pali bácsi és Piroska néni otthonában kötöttünk ki, akik a magunk módján, mindent megtesznek azért, hogy őrizzék a magyar hagyományaikat. Itt a néptánccsoport férfi tagjai, egy kis rögtönzött szilágysági néptáncbemutatót is tartottak, könnyeket csalva az idős házaspár szemébe. Majd utunkat Szilágysámsonba folytattuk, ahol a kedves magyar szőlősgazda, Vili bácsi vendégei voltunk egy bográcsosra. Az utolsó szállásunk Zilahon volt, a Hotel Royalban.

Az utolsó, Erdélyben eltöltött napunknak fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel vágtunk neki. Nagyváradon, Barna Hajnalka idegenvezető mutatta meg a város csodás helyeit. Jártunk nagyváradi püspöki palotánál, a Szent László szobor mellett álló római katolikus bazilikában, sétáltunk a kanonokok folyosóján. Ezután a város szecesszió jegyében épült épületeire csodálkozhattunk rá, míg el nem értük a főteret. Számos szebbnél szebb épületet tekinthettünk meg, kezdve a polgármesteri hivatallal, vagy Moskovics Miksa Palotával, mindezek mellett a magyar társulattal rendelkező Szigligeti Színházat is körbe barangolhattuk, valamint a Sebes-Köröst is megtekintettük Nagyváradon.

Az idő, ahogy mondani szokás, gyorsan repül, ha az ember jó társaságban van. Ez történt velünk is, hiszen ez a 4 nap, amit a Partium káprázatos vidékein tölthettünk egy szempillantás alatt elrepült. 

 

Mátyási Szintia