Bíborok

A Bíbor Néptánccsoport is ropta a táncot a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon

2022. június 11-én, szombaton szép napra virradtak a Bíbor Néptánccsoport tagjai, ugyanis közel 400 néptáncossal együtt részt vehettek a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon, Székesfehérváron.

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál eddig sohasem látott, a Kárpát-medence harminc helyszínén egy időben, azonos programpontokkal megvalósuló nagyszabású rendezvény volt, ahol közel 20.000 táncos, zenei közreműködéssel táncolt és mulatott egyidőben. A fesztivál elsődleges célja volt, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutathassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, a résztvevőinek sokaságát és sokszínűségét.

Nagy örömünkre szolgált, hogy kis településünket Vált néptánccsoportunk képviselhette e hagyományteremtő, nagyszabású rendezvényen. Megható volt látni, hogy a megyéből mennyien összegyűltünk, fiatalok-idősek, kicsik és n
agyok. Jó volt újra találkozni olyan tánccsoportokkal, táncosokkal, akikkel jó baráti kapcsolat alakult ki a korábbi években, és nagyon jó volt, hogy a rendezvény keretében új barátságok is köttettek.

A Hotel Magyar Király erkélyéről dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelent 24 csoportot és kívánt nagyon jó szórakozást, kellemes napot. Ezt követően táncos, énekes felvonulással átgyalogoltunk a Városháztérre, az Országalmához. Miután Székesfehérvár templomai elütötték a delet – ezzel jelt adva, megkezdődött a nagy össznépi ünneplés egy közös ének eléneklésével, majd Csoóri Sándor „Virágvasárnap” című versét hallgathattuk meg Farkas Eszter, a XII. Fehérvári Versünnep nyertesének előadásában. Az igazán nagy látványosság még csak most következett, amikor is a 24 csoport minden tagja táncra perdült és egy közös körtáncot járt el. Felemelő érzés és élmény volt ezt megélni és tudván, hogy akkor, abban az időpontban ezt a táncot még a Kárpát-medence más helyszínein megközelítőleg 20.000 táncos ugyanígy járta el. A közös körtáncot a Kákics és a Galiba zenekar kíséretében megtartott moldvai, majd mezőföldi táncok követték Székesfehérvár történelmi központjában, amelybe a helyszínen összegyűlt nézők is bekapcsolódhattak.

A délután folyamán is a táncé, a népművészeté volt a főszerep, ugyanis táncházak sokaságában koptathattuk cipőink, csizmáink talpát.

Köszönjük szépen, hogy ezen a különleges rendezvényen részt vehettünk és együtt ünnepelhettük néphagyományainkat, népművészetünket.