Bíborok

Jubileumi gála

Az idei évet a Bíbor néptánccsoport sem úgy tervezte ahogyan a járvány miatt alakult. A csoport  januárban ünnepelte 10. születésnapját, de azt a pandémia miatt nem tudtuk megszervezni.  Reménykedtünk, hogy jobb lesz a helyzet, de sajnos nem így lett. Ezért arra az elhatározásra  jutottunk, hogy megüljük a születésnapot, kisebb körben. Mivel belefutottunk az őszbe, így  szabadtéren nem tudtuk megtartani.. A legközelebbi olyan hely, ahol egy ilyen rendezvényt meg  lehet rendezni Kajászón volt, a művelődési házban. Szerencsére a kajászói polgármester úr és az  alpolgármester asszony is pozitívan álltak a kérésünkhöz, nagyon örültek nekünk, ezúton is  köszönjük a segítséget! 

Nagy várakozással készültünk, szerettünk volna rengeteg embert meghívni, de a járványhelyzet és  a befogadóképesség határa miatt korlátoznunk kellett a vendégek számát. 

Úgy döntött a csoport, hogy mivel zártkörű a rendezvény, elsősorban azokat hívjuk meg akik  segítették a csoportot, vagy rendezvénysorozatát a Váli Völgyi Vigasságok megrendezését. A  baráti csoportok közül a tápiószecsői Ofella Sándor H. N. Együttest és a pásztói Muzsla  Hagyományőrző és Néptánccsoportot hívtuk meg. 

Nagy örömünkre a segítőink támogatóink közül nagyon sokan el tudtak jönni az ünnepségre. 

A rendezvény napján már dél körül serénykedtünk, berendeztük a termet, előkészítettük a  fogadást, vártuk vendégeinket. 

A műsor 16 órakor vette kezdetét egy kis visszatekintéssel, köszöntővel. Ekkor mondtunk  köszönetet, és ezt tesszük most is, azoknak akik bármilyen segítséggel támogattak erősítettek  bennünket az elmúlt 10 évben. Ezt követően az ünnepelt Bíbor néptánccsoport adta elő a  mezőföldi koreográfiáját, a lányok új mezőföldi viseletében. Természetesen nagy tapsot kaptunk.  Ezt követte az egyik meglepetés. 

A színpad hátuljára egy hatalmas LED falat szereltettünk, és elkezdtük levetíteni az elmúlt 10 év  emlékeiből összeállított videót, amit a legnagyobb igyekezet ellenére is csak 2 órásra tudtuk  lerövidíteni, a többször 24 órás anyagból. A vetítést megszakítva a tápiószecsői barátaink adtak  elő egy régi gyűjtésükből származó koreográfiát, csodaszépen. Ezúton is köszönjük, hogy eljöttek  hozzánk, velünk ünnepelni. Ezt követően folytatódott a vetítés mindenki nagy örömére. Rengeteg  emlék került elő, sokan nem tudták barátaink közül sem, hogy mennyi helyen jártunk,  képviseltük falunkat és országunkat. A záró koreográfiát ismét a Bíbor néptánccsoport  szolgáltatta, egyik kedvenc koreográfiájával a szilágysági táncokkal. Külön öröm volt, hogy ebbe  a koreográfiába beállt és velünk táncolt Vajda Levente, aki néhány tagunknak már 18 éve tanítja  a táncokat. Köszönjük! 

A műsor végén a Bíbor néptánccsoport önfeledten előadta az indulóját az „Ellopták a biciklim…”  kezdetű dalt, és erre örömtáncot jártunk a nézőkkel együtt. A LED falon látható volt, ahogyan  erre a dalra a 2019.évi Vigasságon táncra perdültünk.

A műsorszámok végeztével a Bíbor néptánccsoport tagjai vendégül látták a segítőket és  barátaikat egy vacsorára. Terített asztal mellet tudtunk beszélgetni, felidézve az emlékeinkből. 

A vacsora után behozták a csoport születésnapi tortáját, ami még egy másik tortával duplázódott  egy kedves barátunk jóvoltából. A torta mellett összegyűlve a csoport elénekelte barátaival a  „Sok születésnapokat…” kezdetű köszöntőt. A torták mellett süteménnyel is kedveskedtünk  vendégeinknek. 

A kulináris élvezetek után elkezdődött a táncház. A levezetésre Vajda Leventét kértük fel, és nem  kellett csalódni, pompás hangulat keletkezett rövid időn belül. A barátok, baráti csoportok  összekapaszkodva ropták a táncokat, késő éjászkába nyúlóan. 

Miután már csak a Bíbor néptánccsoport maradt, önfeledten mulatoztunk, örültünk az elmúlt 10  évnek, rengeteg emléknek.  

Visszatekintve gyorsan eltelt a 10 év, de élményekben elmondhatatlanul sokat adott a csoportnak  és külön-külön minden embernek. Úgy érezzük meg tudtuk mutatni, hogy egy közösen kitűzött  cél össze tudja hozni az embereket, Egy rendezvény vagy fellépés egy kirándulás igazán jó  összekovácsoló erő. Nagyon büszkén képviseltük falunkat, országunkat bárhol is jártunk az  országban, világban. Talán sokan tudják, de hazánkon kívül bejártuk Csehországot, Szlovákiát  (Felvidéket), Szerbiát (Délvidéket), Erdélyt, Lengyelországot, (többször is), Ausztriát, és  Szlovéniát. Ha más nem lenne ezek az élmények is elmondhatatlanok lennének. A hazai  emlékeket megszámolni sem tudjuk. Folytattuk az Adventi gyertyagyújtásokat, részt vettünk az  adventi vásárokon és egyéb rendezvényeken a faluban. 

ÉS létrehoztuk a Váli Völgyi Vigasságok —most már nemzetközi— fesztivált, amire igazán  büszkék vagyunk. Több ezer ember fordult meg a rendezvényeink ideje alatt a faluban, és olyan  emberek nyitották meg a rendezvényt mint, Szlovénia, Lengyelország Bulgária nagykövetei és  dr. Szőke László a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi igazgatója. 

A visszajelzések mindig pozitívak voltak. Ezúton is jelezzük, hogy mi továbbra is szeretnénk  megtartani ezt a rendezvényt (eddig is szerettük volna), bízunk benne, hogy járványhelyzet jövő  év augusztus végére már rendeződik és nem lesz akadálya. Rajtunk nem fog múlni. 

Visszatérve a 10. születésnapra, nagyon jó volt újra együtt lenni egy kicsit a barátainkkal,  segítőinkkel. Szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítséget, kitartást amit az elmúlt 10  évben kaptunk. Kérjük segítsék munkákat jövőben is, hiszem mi a közösségért is dolgozunk. 

Ünnepségünket a VÉKA Egyesületen keresztül támogatta Magyarország Kormánya a Magyar  Falu program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Bíbor Néptánccsoport